OVER MIJZELF

 

 

 

 

 

Mijn naam is Dorine de Soet en ik ben een enthousiaste, bevlogen kunstenaar met een hart voor 

dieren.

Ik werk al bijna 40 jaar zelfstandig. 

Ik ben in 1980 begonnen met schilderen, in aquarel en modeltekenen in Amsterdam. 

In die tijd ging ik wekelijks naar Artis met een schildervriend om daar de dieren te tekenen.

Na een paar jaar durfde ik het aan me aan te melden bij de kunstakademie. Het werd de 

Amsterdamse Akademie voor beeldende vorming.

Toen ik met mijn gezin verhuisd was van Amsterdam naar het oosten van het land kreeg ik verschillende opdrachten om aquarellen te maken van huizen. Ook schilderde ik in opdracht  bloemen, bruidsboeketten, en kreeg een vaste opdrachtgever: de bloemenwinkel. 

 Omdat ik graag weer samen met anderen wilde schilderen kwam ik in Deventer terecht bij Jan Slijkhuis  Daarna heb ik jaren geschilderd bij Atelier Sabi in Eefde. 

In 1995 werd ik gevraagd om mee te doen met een kunstenaarscollectief in Deventer:

Galerie bij Floors de Berg op, in de Walstraat  en omdat de vraag naar mijn werk zo hard ging begon ik in 2000 een eigen atelier in Zutphen aan de Spittaalstraat 92. Sinds februari 2017  is dit verhuisd naar Spittaalstraat 55 in Zutphen.

Tijdens mijn zoektocht bij schilderen heb ik geleerd om te kiezen voor een specifiek onderwerp, waar je je dan zeker 1 jaar lang mee kan verbinden. Voor mij was het logisch dat dit een dier zou zijn, en van alle dieren die er zijn, vind ik de koe het meest veelzijdig. Zij is decoratief, kwetsbaar, maar ook groot en krachtig, sterk en sociaal. 

Ik heb koeien geschilderd in de meest uitlopende manieren, met gips, met acryl en collage met lijntjes, kortom, de koe is voor mij een soort poort geworden waarachter heel veel verschillende mogelijkheden van technieken liggen, maar ook eenmaal door de poort begeef je je opeen bijzonder gebied, zoals paul Klee zegt” dat is de plek waar de schepping de evolutie voedt”.

Ik geniet enorm van mijn werk, en probeer ook steeds nieuwe dingen uit. Naast het schilderen van koeien volgde ook andere dieren, zoals paarden, kippen, katten, maar ook ben ik me gaan richten op IJssellandschappen en de prachtige skylines van Zutphen en Deventer. Van deze laatsten heb ik heel veel collages gemaakt. Het laatste jaar opstaan er meer ‘dagelijkse gebeurtenissen’ op het doek: wandelaars langs de IJssel met hun honden, of prachtig geklede vrouwen rond 1900.

Bij kippen passen heel goed muzieknoten en krantenletters, ze lijken er door in beweging te komen. 
Zo ontstonden de kippenrijtjes.
Een volgende stap was het om van die kranten en muzieknoten beeldjes te maken:  de krantenkippen.

Vrolijke beeldjes van ongeveer 20 cm hoog, in allerlei kleuren en uitvoeringen. Te zien op deze site.

In de crisis ben ik begonnen met het verhuren van mijn schilderijen.

Mijn werk wordt geëxposeerd bij galerie bij Floors de berg op in Deventer, in Atelier Dorine de Soet in Zutphen, regelmatig op tentoonstellingen in het hele land ( en soms het buitenland).

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
SCHILDERIJEN OVER TERSCHELLING
Volgend bericht
GESPOT – mijn werk aan jouw muur