Mijn naam is Dorine de Soet en ik ben een enthousiaste, bevlogen kunstenaar met een hart voor dieren. Ik ben in 1980 begonnen met schilderen, in aquarel en modeltekenen in Amsterdam. In die tijd ging ik wekelijks naar Artis met een schildervriend om daar de dieren te tekenen. Na een paar jaar durfde ik het aan me aan te melden bij de kunstakademie. Het werd de Amsterdamse Akademie voor beeldende vorming.

Toen ik met mijn gezin verhuisd was van Amsterdam naar het oosten van het land kreeg ik verschillende opdrachten om aquarellen te maken van huizen. Ook schilderde ik in opdracht bloemen, bruidsboeketten, en kreeg een vaste opdrachtgever: de bloemenwinkel. Omdat ik graag weer samen met anderen wilde schilderen kwam ik in Deventer terecht bij Jan Slijkhuis, waar ik een paar jaar hebt gewerkt. Daarna heb ik jaren geschilderd bij Atelier Sabi in Eefde. In 1995 werd ik gevraagd om mee te doen met een kunstenaarscollectief in Deventer: Galerie bij Floors de Berg op, in de Walstraat en omdat de vraag naar mijn werk opeens zo hard ging begon ik in 2000 een eigen atelier in Zutphen aan de Spittaalstraat 92. Deze plek verwisselde ik in de zomer van 2020 met de dierenartsenpraktijk aan de Spittaalstraat nr. 52. Hier komt mijn werk prachtig tot zijn recht met zijn hoge ramen en lichte ruimte!

Tijdens mijn zoektocht bij schilderen heb ik geleerd om te kiezen voor een specifiek onderwerp, waar je je dan zeker 1 jaar lang mee kan verbinden. Voor mij was het logisch dat dit een dier zou zijn, en van alle dieren die er zijn, vind ik de koe het meest veelzijdig. Ze is decoratief, kwetsbaar, maar ook groot en krachtig, sterk en sociaal. Ik heb koeien geschilderd in de meest uitlopende manieren, met gips, met acryl en collage met lijntjes, kortom, de koe is voor mij een soort poort geworden waarachter heel veel verschillende mogelijkheden van technieken liggen, maar ook eenmaal door de poort begeef je je opeen bijzonder gebied, zoals de beroemde kunstenaar Paul Klee (1879-1940) zegt” dat is de plek waar de schepping de evolutie voedt”.

Ik geniet enorm van mijn werk, en probeer ook steeds nieuwe mogelijkheden uit. Zoals om eerst te werken met collage materiaal, of op een andere manier textuur aan de ondergrond te geven. Al die verschillende technieken die voorhanden zijn!  Zo wordt ieder doek de drager van een groot mysterie: wat komt er tevoorschijn, hoe zal mijn ondergrond meewerken in mijn onderwerp? Hiermee bezig zijn, iedere dag is het mooiste wat er is.

Het resultaat is een grote collectie van schilderijen en collages, op doek, linnen of papier van soms doorwerkte thema’s dan weer bijna transparant. Grote vormen, krachtige lijnen, harde kleuren, zonnig, vrolijk, maar ook zacht en in pasteltinten.Naast het schilderen van koeien volgde ook andere dieren, zoals paarden, kippen, katten, maar ook ben ik me gaan richten op IJssellandschappen en de prachtige skylines van Zutphen en Deventer. Van deze laatsten heb ik heel veel collages gemaakt. Het laatste jaar ontstaan er meer ‘dagelijkse gebeurtenissen’ op het doek: wandelaars langs de IJssel met hun honden, of prachtig geklede vrouwen rond 1900. Bij kippen passen heel goed muzieknoten en krantenletters, ze lijken er door in beweging te komen.  Zo ontstonden de kippenrijtjes. Een volgende stap was het om van die kranten en muzieknoten beeldjes te maken: de krantenkippen. Vrolijke beeldjes van ongeveer 20 cm hoog, in allerlei kleuren en uitvoeringen. Maar ook ben ik sinds een tijd bezig met het schilderen van kleine vierkante doekjes ( 10 x 10 cm) met roodborstjes. Klein, dus ook voor kleine bedragjes te koop. Te zien op deze site. In de crisis (2008) ben ik begonnen met het verhuren van mijn schilderijen, dat doe ik nog steeds, alhoewel ik het nu meer huur/koop noem: een mogelijk om een schilderij op een prettige manier maandelijks af te betalen. Zo kun je een schilderij aanschaffen zonder dat je een groot bedrag in 1 keer kwijt bent.  Mijn werk is te zien in Atelier Dorine de Soet in de Spittaalstraat 92 in Zutphen, regelmatig op tentoonstellingen in het hele land en het buitenland.