Gerjo

Ik heb onlangs een hele leuke workshop schilderen gehad in het atelier van mijn lieve vriendin Dorine. Aangezien ik geen ervaring heb met het maken van schilderijen, ging ik zonder verwachtingen over het eindproduct naar de workshop.

Ik ken Dorine al een tijd, dus ik verwachtte natuurlijk wel een leuke middag. Ik kreeg een wit doek voor me met de opdracht al het wit weg te schilderen. Ik mocht uitgaan van de drie primaire kleuren en ik ontdekte al gauw welke prachtige kleuren ik kon mengen. Deze bracht ik spelenderwijs aan op het doek met verschillende soorten kwasten. Een beetje rotzooien, in de woorden van Dorine. Dorine hielp me met de keuze en ze gaf aanwijzingen over de verschillende manieren, waarop je de kwasten kunt gebruiken. Er ontstond er een mooi abstract beeld met een prachtige schakering van kleuren. Hier was ik al erg tevreden over.

Dit was de basis voor de volgende fase, het aanbrengen van iets figuratiefs in het schilderij. Ik koos ervoor als beeld een kat te schilderen. Aan de hand van een foto tekende ik met een fijn kwastje de contouren van een zittende kat. Dat is niet eenvoudig. Ik had de ervaring van Dorine nodig, om de kat goed op het doek te krijgen. De vormen van het lichaam, de stand van het kopje, de oortjes, de plaats van het oogje, het komt heel precies. Toen de kat erop stond, daagde Dorine me uit om de omgeving, de achtergrond, mooier te maken. Ik ontdekte welk effect de achtergrondkleur op het beeld van de kat en op het schilderij als geheel had.

Ik ben erg tevreden over het eindresultaat. Dorine leerde me dat het maken van een schilderij niet alleen techniek en creativiteit vereist, maar ook lef, durf om stappen terug te zetten. Ik heb een leuke, inspirerende middag gehad. Voor mij was het een ontdekkingsreis. Me verzekerd wetend van hulp, heb ik ontdekt hoe je (je) gevoel in een schilderij kunt leggen. Dankjewel Dorine.

Vorig bericht
Sara
Volgend bericht
Angelique